Logical Sequence of Words – Verbal Reasoning Tips & Tricks | Questions and Answers

By | November 21, 2019

Logical Sequence of Words – Verbal Reasoning Tips & Tricks | Questions and Answers,  Letter and Symbol Series – Logical Reasoning Questions, Arrange the words given below in a meaningful sequence, Logical Sequence Of Word for SSC CGL , CHSL , Railway , CSAT, IBPS, SBI, RRB, Railway Exam

Dear Candidates, in the competition exams Logical Sequence questions can be asked or there can be direct questions of Logical Sequence questions itself. Usually 3-5 questions can be asked from this topic, thus it can fetch you easy marks with right practice. If you are preparing for IBPS RRB Bank 2019 exam, you will come across a section on Reasoning Topics.

Here our team is providing you with IBPS RRB Office Assistant & Officers Scale I, II, III reasoning quiz based on the latest pattern for your daily practice. Basic Level Logical Sequence questions Quiz IBPS RRB Prelims & Mains Exam 2019 will help you learn concepts on important topics in Reasoning – Logical Sequence questions

Logical Sequence of Words Tricks, Verbal Reasoning – Mental Ability

In each of the following questions, arrange the given words in a meaningful sequence and thus find the correct answer from alternatives.

Logical Sequence of Words – Verbal Reasoning

Arrange the words given below in a meaningful sequence.

1. Key 2. Door 3. Lock 4. Room 5. Switch on

  • 4, 2, 1, 5, 3
  • 5, 1, 2, 4, 3
  • 1, 2, 3, 5, 4
  • 1, 3, 2, 4, 5

Answer: Option

Explanation:

The correct order is :

Key        Lock       Door      Room    Switch on

1              3              2              4              5

Example 2: –  Arrange the words given below in a meaningful sequence.

  1. Word 2. Paragraph 3. Sentence 4. Letters    5. Phrase
  • 4, 2, 5, 1, 3
  • 4, 1, 3, 5, 2
  • 4, 1, 5, 2, 3
  • 4, 1, 5, 3, 2

Answer: Option D

Explanation:

Letters  Word     Phrase  Sentence  Paragraph

4              1              5              3              2

Example 3: – Arrange the words given below in a meaningful sequence.

  1. Police 2. Punishment 3. Crime 4. Judge 5. Judgment
  • 1, 2, 4, 3, 5
  • 3, 1, 2, 4, 5
  • 3, 1, 4, 5, 2
  • 5, 4, 3, 2, 1

Answer: Option C

Crime    Police    Judge    Judgment            Punishment

3              1              4              5                              2

Example: – 4 Arrange the words given below in a meaningful sequence.

  1. Family 2. Community 3. Member 4. Locality     5. Country
  • 3, 1, 4, 5, 2
  • 3, 1, 2, 5, 4
  • 3, 1, 4, 2, 5
  • 3, 1, 2, 4, 5

Answer: Option D

Explanation:

Member              Family   Community        Locality                 Country

3                              1                              2                    4                            5

Latest Current Affairs

Example: – 5. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

  1. Poverty 2. Population 3. Death  4. Unemployment        5. Disease
  • 1, 2, 3, 4, 5
  • 3, 4, 2, 5, 1
  • 2, 4, 1, 5, 3
  • 2, 3, 4, 5, 1

Answer: Option C

Explanation:

Population Unemployment Poverty Disease Death
2 4 1 5 3

Example 6. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

  1. Leaf 2. Fruit 3. Stem 4. Root 5. Flower
  • 3, 4, 5, 1, 2
  • 4, 3, 1, 5, 2
  • 4, 1, 3, 5, 2
  • 4, 3, 1, 2, 5

Answer: Option B

Explanation:

Root Stem Leaf Flower Fruit
4 3 1 5 2

Logical Sequence of Words – Verbal Reasoning Quizes

Example 7. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

  1. Nation 2. Village 3. City 4. District                5. State
  • 2, 3, 4, 5, 1
  • 2, 3, 4, 1, 5
  • 1, 3, 5, 4, 2
  • 1, 2, 3, 4, 5

Answer: Option A

The correct order is :

Village2 City District State Nation
3 4 5 1

Example 8: –  Arrange the words given below in a meaningful sequence.

  1. Caste 2. Family 3. Newly married Couple 4. Clan 5. Species
  • 2, 3, 1, 4, 5
  • 3, 4, 5, 1, 2
  • 3, 2, 1, 4, 5
  • 4, 5, 3, 2, 1

Answer: Option C

The correct order is :

Newly married Couple Family Caste Clan Species
3 2 1 4 5

Example: – 9 Arrange the words given below in a meaningful sequence.

  1. Cut 2. Put on 3. Mark 4. Measure         5. Tailor
  • 3, 1, 5, 4, 2
  • 2, 4, 3, 1, 5
  • 1, 3, 2, 4, 5
  • 4, 3, 1, 5, 2

Answer: Option D

Explanation:

Measure Mark Cut Tailor Put on
4 3 1 5 2

Example 10.  Arrange the words given below in a meaningful sequence.

  1. House 2. Street 3. Room 4. Town              5. District
  • 3, 2, 1, 4, 5
  • 3, 1, 4, 2, 5
  • 3, 1, 2, 4, 5
  • 3, 1, 2, 5, 4

Answer: Option C

Explanation

Room House Street Town District
3 1 2 4 5

Example 11.  Arrange the words given below in a meaningful sequence.

  1. Elephant 2. Cat 3. Mosquito 4. Tiger        5. Whale
  • 5, 3, 1, 2, 4
  • 3, 2, 4, 1, 5
  • 1, 3, 5, 4, 2
  • 2, 5, 1, 4, 3

Answer: Option B

Explanation:

Mosquito Cat Tiger Elephant Whale
3 2 4 1 5

Q 12. Defender 2. Midfielder 3. Striker 4. Goal keeper 5. Football team

Options :

  • 2, 1, 3, 4, 5
  • 5, 1, 2, 3, 4
  • 4, 1, 2, 3, 5
  • 1, 3, 2, 4, 5

Answer – C

Q 13 − 1. Play 2. Joystick 3. Install 4. Game

Options :

  • 1, 2, 3, 4
  • 4, 3, 2, 1
  • 3, 2, 1, 4
  • 2, 1, 3, 4

Answer – B

Explanation The sequence of the words is: Game- install- joystick- play

Q 14 − 1. Journalist 2. Incident 3. Newspaper 4. Article 5. Public

Options :

  • 2, 1, 4, 3, 5
  • 2, 1, 3, 4, 5
  • 5, 3, 4, 2, 1
  • 1, 3, 2, 4, 5

Answer – A

Q 15 − 1. Night 2. Darkness 3. Lamp 4. Light 5. Vision

Options :

  • 1, 2, 3, 4, 5
  • 3, 2, 1, 4, 5
  • 4, 3, 5, 2, 1
  • 2, 1, 3, 5, 4

Answer – A

Explanation: – At night, darkness occurs and by using lamp we can get light and see the things surrounding us.

Q 16 − 1. Ink 2. Ball 3. Pen 4. Refill 5. Write

Options :

  • 5, 3, 4, 2, 1
  • 1, 3, 2, 4, 5
  • 4, 1, 2, 3, 5
  • 3, 2, 4, 5, 1
  •     Answer – C

Explanation : – In refill, the maker puts ink and then ball then it will be kept in a pen and after that we can right

Reasoning Ability Syllabus for Bank Exam 2019

Thanks for visit the Logical Sequence of Words – Verbal Reasoning Tips & Tricks. Candidates if this article is useful for you, then please share it on the social networking websites. here we provide you the more Bank Exam Study Material

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *