Reasoning: – Coding – Decoding Concept, Examples with Solution for Bank, SSC Exam

By | August 13, 2019

Reasoning: – Coding – Decoding Concept, Examples with Solution for Bank, SSC Exam, Basics of Coding-Decoding,  How to Solve Coding – Decoding? Concept & Tips, Coding – Decoding Quiz for IBPS, SBI, RRB, SSC, LIC, Competition Exam,  Important Tips and Concepts to Solve Coding – Decoding Questions

In banking exams Coding Decoding questions can be asked in Data Sufficiency or there can be direct questions of coding-decoding itself. Usually 3-5 questions can be asked from this topic, thus it can fetch you easy marks with right practice. If you are preparing for IBPS RRB Bank 2019 exam, you will come across a section on Reasoning.

Here our team is providing you with IBPS RRB Office Assistant & Officers Scale I, II, III reasoning quiz based on the latest pattern for your daily practice. Basic Level Coding Decoding Quiz IBPS RRB Prelims 2019 will help you learn concepts on important topics in Reasoning – Coding Decoding.

Reasoning: – Coding – Decoding Concept & Tips & Tricks

बैंकिंग परीक्षा में कोडिंग डिकोडिंग प्रश्नों को डेटा दक्षता में पूछा जा सकता है आम तौर पर इस विषय से 3-5 प्रश्न पूछे जा सकते हैं, इसलिए यह आपको कोडिंग-डिकोडिंग के प्रशनो का अभ्यास करना जरुरी है। यदि आप आईबीपीएस आरआरबी कार्यालय सहायक और अधिकारी 2019 परीक्षा की तैयारी कर रहे हैं, तो आप तर्क पर एक सेक्शन में आ जाएंगे। यहां हम आपको अपने दैनिक अभ्यास के लिए नवीनतम पैटर्न के आधार पर एसबीआई पीओ तर्क प्रश्नोत्तरी प्रदान कर रहे हैं। बेसिक लेवल कोडिंग डिकोडिंग क्विज़ आईबीपीएस आरआरबी ऑफिस सहायक प्रीलिम 2019 आपको तर्कसंगत कोडिंग में महत्वपूर्ण विषयों पर अवधारणाओं को सीखने में मदद करेगा।

Coding – Decoding Concept

आईबीपीएस पीओ, आईबीपीएस क्लर्क, एसबीआई क्लर्क, आईबीपीएस आरआरबी अधिकारी, आईबीपीएस आरआरबी ऑफिस सहायक, आईबीपीएस एसओ, एसबीआई एसओ, इंडियन पोस्ट पेमेंट बैंक (आईपीपीबी) जैसी अन्य बैंकिंग परीक्षाओं के लिए बेसिक लेवल कोडिंग डिकोडिंग के आधार पर यह तर्कसंगत क्षमता प्रश्नोत्तरी भी महत्वपूर्ण है।

Tips:

Latest Current Affairs

  1. Try to focus on the thinking behind the solution.

Example 1: If IMPORTANT is coded as TNATROPMI, code ‘COMPUTER’?

Solution: This doesn’t need any explanation. A simple question based on observation.

As I M P O R T A N T is coded as T N A T R O P M I, we are that second and third letters are interchanged, again last two letters are also interchanged as shown below

Using the same logic, the word C O M P U T E R is coded as R E T U P M O C

Example 2: If PEN is written as ‘+X’ and ENT is written as ‘X–’ in a certain code, how is TEN written in the same code?

Solution: The first thing to notice is that PEN has three characters while +X has only two. So two characters of PEN have been replaced by a single character. The same pattern can be seen in the case of ENT.

We must look for something common in the two of them PEN and ENT.

PEN = “+X”

ENT = “X–”

Common feature in both the above are EN & X.

So P = +, EN = X & T = –

TEN = –X

LETTER CODING:

Here letters are assigned codes according to a set pattern or rule concerning the movement or reordering / rearranging of letters and you need to detect this rule to decode a massage. Sometimes, specific codes are assigned to particular letters without any set pattern.

example 3: In these questions the real alphabets in a word are replaced by certain other alphabets according to a specific rule to form its code.

How to Solved Coding Decoding Questions | Coding Decoding Quiz for Bank Exam

Example 3: In a code language if ELEPHANT is coded as ANTPHELE, how AEROPLANE will be coded in the same language?

(a) PLANEAERO

(b) ENALPOREA

(c) ANEPLAERO

(d) AEROANEPL Answer 3

Solution: If we compare the basic word {ELEPHANT } with the coded word {ANTPHELE}, we would see that the letters used in the word are same as in the basic word but their order of placement has been changed. Letter ELE at first position of the basic word has been placed at Last three position in the coded word and the letter ANT in last at the second position has been placed in the first position.

NUMBER CODING: 

Numerical code is given or value is assigned to a word. Here the only way to relate the alphabets & numbers is by associating the positions of the letters in the English alphabet. Sometimes any mathematical operation like addition or subtraction can be performed using the position of the letters. Direct coding questions can also be asked.

Direction for example 4: In this question, either numerical code values are assigned to a word or alphabetical code letters are assigned to the numbers.

Example 4: If MANDEEP is coded as 3245667 and RAMU is coded as 8239, then how would you encode MANREEU?

(a) 3275589

(b) 3248669

(c) 5549787

(d) 3248996

Solution: In the given code the alphabets have been coded as follows:

M    A    N     D    E     E    P

3       2    4      5     6      6   7

So, in RAMU, A is coded as R as 8, A as 2, M as 3, U as 9 and T as 8. Hence the correct code is 3248669 and therefore

MIXED LETTER/NUMBER CODING: 

Some messages are given in the coded language and the code for a particular word or message is asked. To analyze such codes, any two messages bearing a common word are picked up. The common code number are picked up. Proceed in the similar fashion by picking up are possible combination of two, the entire message can be decoded.

Example 5: If ‘tee see pee’ means ‘drink fruit juice’; ‘see kee lee’ means ‘juice is sweet’ and ‘lee ree mee’ means ‘he is intelligent’, which word in that language means ‘swee’?

(a) kee

(b) see

(c) pee

(d) lee

Solution: In the first and second statement, the common word is ‘juice’ and the common code word is ‘see’. So, ‘see’ means ‘juice’.

In the 2nd and 3rd statements, the common word is ‘is’ and the common code is ‘lee’. So ‘lee’ means ‘is’. Thus in the second statement, the remaining word ‘sweet’ is coded as ‘kee’. Hence the answer is choice (a).

Example 6: In a certain code, ‘786’ means ‘study very hard’, ‘958’ means ‘hard work pays’ and ‘645’ means ‘study and work’. Which of the following is the code for ‘very’?

(a) 6

(b) 9

(c) 7

(d) None of these

Solution: code for ‘very’ can be found out to be ‘7’, hence the answer is choice (c).

Coding decoding questions can also be asked in following types, these types were recently asked in IBPS RRB Office Assistant & officer Scale I, II, III Exam and it puzzled many candidates.

Type: Symbols and Places of Digits

Example 6 :

© represents © (1) and circle represents β (0). If triangle appears in unit’s place then only its value is 0. If it appears in 10’s place its value is 1 and when it appears in 100’s place is doubled to 2 like that it continues. Questions based on this

For example:

© β =0+0=0

©β©©©= 8+0+2+1+0=11

6.1. How will you represent ‘29’ in this code language?

(a) ©©©β©©

(b) ββ©©©ββ

(c) ©©©©©©β

(d)©β©β©β©

(e) ©β©©βββ

Solution: (a)

©©©β©© = 16+8+4+0+1+0=29

6.2. What will be the code for β©β©β©β ?

(a) 12

(b)74

(c)21

(d)16

(e)4

Solution: (c)

β©β©β©β = 0+16+0+4+0+1+0=21

Basics of Coding Decoding | Coding Decoding Problems for SBI/IBPS Exam pdf

Type : (Tabular) Coding based on Conditions 

Example 7: In each question below is given a group of numbers separated by comma (,). They are followed by four combinations of letters/symbols numbered (1), (2), (3) and (4). You have to find out which of the given combinations correctly represents the group of numbers based on the following coding system and mark the new code of that combination as the answer. If no condition is applicable coding will be according to the table.  If none of the four combinations correctly represents the group of numbers, mark ‘None of these’, as the answer

Conditions:

1) If the 1st number is a prime and the last number is a composite number then their codes are to be interchanged.

2) If both the 1st and the last number is Prime both are to be coded as $.

3) If both the 1st and the last letters are Composite and in between there are two or more Prime numbers then Prime numbers are to be coded as A.

4) If the 1st number is composite and the last number is a prime number, both are to be coded as the code for the composite number.

7.1.  4, 17, 88, 16, 3

(a) #,K,&,$,#

(b) $,K,&,$,$

(c) A,K,&,$,A

(d) A,K,&,$,#

Solution: (a)

In 4,17,88,16,3 the first number is a composite and last is a prime; so codes will be according to condition (4).

7.2.  44, 11, 4, 2, 8

(a) B, S,#,C,@

(b) A, S,#,C,A

(c) $,S,#,C,$

(d) @,S,#,C,B

Solution: (d)

Directions (Q. 11 –1 5): Study the given information carefully to answer the given questions:
 In a certain code language,
‘few organic farming techniques’ is written as ‘13 17 19 11’,
‘fertilizer products few available’ is written as ‘15 18 12 17’,
‘organic waste into fertilizer’ is written as ‘12 11 14 16’ and
‘disposal of farming waste’ is written as ‘10 16 13 21’. (All codes are two-digits codes only.)
Solutions (11-15):
Q11. What will be the code for ‘few waste’ in the given code language?
(a) 16,17
(b) 17, 13
(c) 14, 19
(d) 19, 16

Q12. What is the code for ‘organic’ in the given code language?

(a) 17
(b) 11
(c) 19
(d) 14
(e) Other than those given as options
Q13. In the given code language, what does the code ‘21’ stand for ?
(a) farming
(b) techniques
(c) Either ‘of’ or ‘disposal’
(d) waste
(e) Either ‘into’ or ‘few’
Q14. If ‘waste management techniques’ is coded as ‘25  19 16’ in the given language, then how will ‘farming fertilizer management’ be coded as?
(a) 25, 12, 11
(b) 13, 25, 14
(c) 12, 13, 25
(d) 17,  13,  12
(e) Other than those given as options
Q15. What is the code for ‘available’ in the given code language?
(a) Either ‘18’ or ‘15’
(b) Either ‘12’ or ‘16’
(c) 13
(d) 10

(e) Other than those given as options

Reasoning Ability Syllabus for Bank Exam 2019

Thanks for visit the Reasoning: – Coding – Decoding Concept. Candidates if this article is useful for you, then please share it on the social networking websites. here we provide you the more Bank Exam Study Material